Блог

Несебър

НесебърНамиращ се върху скалист полуостров на Черно море, 3000 – годишния град Несебър в началото е бил тракийско селце, наречено Месамврия. В началото на 6 век пр. Хр., градът става гръцка колония. Сред останките му, любителите на древна история могат да се насладят на храма на Аполон, агора и стена от тракийски укрепления. Сред други забележителности са базиликата „Стара Митрополия“ и крепост, датираща още от средновековието, когато Несебър е бил един от най-важните византийски градове на западното черноморско крайбрежие. Дървени къщички, построени през 19 в., са в типичната за Черноморието архитектура от този период.

 

Античният град Несебър е уникален пример за синтез на различни човешки културни дейности през вековете. Разположен е там, където невероятен брой цивилизации са оставили видими следи, събрани в едно хармонично цяло в идеално съчетание с природата. Различните етапи на развитие на архитектурата отразява по чудесен начин стадиите на развитие на балканската архитектура. 

 

Средновековната религиозна архитектура, променена донякъде от традиционния византийски стил, е представена посредством изящно керамично изкуство. Градът е служил в продължение на хиляди години като уникален духовен център за християнската култура.

 

 

Исторически забележителности

 

Археологически музей

 

През последните няколко десетилетия след щателни археологически проучвания на териториалните води и Несебърския полуостров, са открити редица невиждани и уникални културни паметници. По-голяма част от тях посетителите на града могат да видят в Археологическия музей.

 

 

Крепостни стени

 

НесебърОсвен естествената морска преграда на града, Несебър бил укрепен и от здрави укрепления, доизграждани и разширявани многократно. Те се превръщат в най-величественият паметник от  културното минало на града след много разкопки, частична реставрация и консервация.

 

 

Етнографски музей – къщата на Москояни

 

Това е един от най-интересните паметници от българското Възраждане и идеален пример за Несебърската архитектура.

 

 

Къщи от Възраждането

 

Най-многобройните и добре запазени паметници от 18 и 19 век са дървените къщи, символ на българското Възраждане. Значимостта и развитието на черноморския тип къщи показват оригиналната архитектура на района – един уникален израз на гения на българското строителство.

 

 

Църкви

 

След приемането на християнството като официална религия в Римската империя, ранните християнски базилики са едни от първите построени в Несебър. От известните до момента шест базилики, само две са в относително добро състояние.

 

 

Насладете се на Несебър с G-Rent

 

Ако посещавате българското Черноморие за пръв път или просто искате да повторите незабравимите преживявания от предишната Ви лятна почивка, наемете автомобил от G-Rent и разгледайте всички забележителности на морската ни ивица. Насладете на уникалните природни и културни богатства само с едно бърдо позвъняване до нашите офиси: