Автомобили

Какво трябва да знаем за автомобилите 4х4 ?

4x4 колаПо принцип системите 4х4 се отнасят за този тип система, която задвижва и четирите колела на автомобила, но това не означава, че всички колела се задвижват едновременно. Max Rent a Car ще ви представи различните видове 4х4 системи:

 

 

Перманентна 4х4 система

 

Това означава, че превозното средство осигурява постоянно задвижване на четирите колела, като обикновено мощността са разпределя между предните и задните оси при необходимост. Това осигурява максимална тяга едновременно при суха и мокра пътна обстановка и не изисква да бъде активирана от шофьора.

 

ВАЖНО! Перманентната 4х4 система не осигурява толкова мобилност по време на офроуд, колкото неперманентната система, тъй като е предназначена да позволява само две от колелата да се движат ако няма тяга.

 

 

Неперманентна 4х4 система

 

При тази система шофьорът може да се избира межди 4х4 и 4х2 управление с помощна та лост или ключ. Превключването може да се осъществи и по време на управление на автомобила. Неперманентната 4х4 система дава възможност за по-добра тяга по хлъзгава повърхност, тъй като предните и задните гуми за заключени заедно. Това е оптималният избор при повечето офроуд условия.

 

ВАЖНО! Автомобили с неперманентна 4х4 система не трябва да се карат по сухи гладки пътища, когато в действие са и четирите колела, тъй като скоро ще Ви се наложи да плащате доста големи суми за поправка.

 

 

Автоматична 4х4 система

 

Това е постоянна система, при която автомобилът действа само с две от колелата, докато системата сама не прецени, че трябва да се използват и четирите колела. В такъв случай автоматично се предава мощност на всички колела, променяйки съотношението между предните и задните оси при необходимост.

 

ВАЖНО! Автоматичната 4х4 система не се препоръчва при по-сериозни офроуд условия, тъй като са задвижвани и четирите колела, което не е особено разумно при определени офроуд терени.

 

 

Кога да използваме и четирите колела?

 

Автомобилите от типа 4х4 могат да се справят с много уникални ситуации, на които може да попаднете по време на офроуд.

 

-          За допълнителна тяга, когато районът не е стръмен

-          Ако заседнете в пясък

-          Хлъзгави условия

-          Сняг

-          Лед

-          Скалисти и каменисти пътища

-          Дерета

-          Много кални райони

-          Била

 

 

Допълнителни съвети:

 

Не сменяйте предавките, когато преминавате водни терени или реки, когато се изкачвате и спускате по хълм, или в пясъчни дюни. Не включвайте на перманентен 4х4 режим по сухи и твърди пътища.