Автомобили

Kакво знаете за кросоувъра?

Какво е кросоувър?

 

Кросоувър автомобилАвтомобилите от типа кросоувъри имат формата на SUV-то или миниван, но основата им е поставена върху автомобилни шаси. Ползите са от тази структура са, че предлагат увеличение на интериорното пространство, особено за пътниците. Кросоувърите возят по-гладко и имат по-добро управление, за разлика от другите коли с формата на SUV или 4х4 джиповете.

 

 

Предимства

 

КросоувърСпоред редица експерти дизайнът на кросоувърите има много повече предимства за разлика от стандарните автомобили. При кросоувърите седалките предлагат по-изправена стойка за шофьорите, което осигурява и по-добра видимост. Освен това разполагате с много повече пространство в самия автомобил и доста добра защита от сблъсъци. Разбира се, SUV-то  също осигурява тези екстри. Но при SUV-то има някои недостатъци, като например тежестта му. Тази допълнителна тежест затруднява спирането на SUV-то и го нарежда доста назад в класацията за икономия на горивото.

 

Едно от предимствата на кросоувъра е отличната му операционна ефективност, или по-точно пробег. Причината е, че шасите не са толкова тежки и следователно  автомобила не се налага да пренася допълнителна тежест. Тази ефективност е високо ценена и търсена, особена от тези, които искат да се сдобият с най-добрият възможен пробег, имайки предвид цените на горивото.

 

Създадени по-скоро по модела на лекия автомобил, кросоувърите са много по-маневрени в големия град и лесни за паркиране на трудни места – нещо, което трудно ще постигнете с SUV-то.

 

 

Недостатъци

 

КросоувърМакар кросоувърите да стават все по-популярни поради своята ефективност и комфорт, те си имат и своите недостатъци. Камионите и SUV-та са предназначени да се движат по неравни терени и офроуд маршрути. Това е и причината да имат по-тежки шаси, които са по-издръжливи. Кросоувърите не са създадени за офроуд, особено за по-тежки  маршрути. За тези, които притежават такива коли, правилото е да не ходят с тях по терени, по които не биха отишли с обикновен автомобил.

 

Този тип кола стана популярен още през 2007 година, когато дузина модела се появиха на пазара. Макар през последните години пазара, включващ автомобили като пикапи и SUV-та постепенно да губи позиции, кросоувъра се появи като спасител.

 

Комбинацията от комфорт и ефикасност изглежда е приемлива за шофьорите, тъй като макар закупуването на SUV-та да спада, кросоувърите продължават да са на върха. Тази тенденция ще продължи и за години напред, тъй като производителите непрестанно създават по-разнообразни модели с повече екстри.

 

Вече съществуват и кросоувъри хибриди, което прави автомобила още по-икономичен. Докато автомобилният пазар си остава сравнително непостоянен, с навлизането на кросоувъра се наблюдава преход към един по-нов тип превозно средство.