Автомобили

Видове автомобили Първа част

Още от създаването на първия задвижван от пара автомобил през далечната 1672 година, колите или автомобилите се превърнаха в неразделна част от живота ни. Ако ги разгледаме по-внимателно, виждаме как тези машини се подобряват с времето, стигайки до мултифункционалните превозни средства, които познаваме днес. За разлика от първите модели, които развивали скорост от невероятните няколко километра в час, уникалните модели, създавани и непрекъснато усъвършенствани днес, могат да надминат 400 км/ч. скоростта не е единственият критерий, по който оценяваме промяната при автомобилите, което от своя страна ни помага за тяхната класификация.

 

Само през последното десетилетие станахме свидетели на редица нови автомобилни модела – всеки със своите уникални характеристики. Най-новото попълнение в автомобилното семейство са хибридите, или колите, задвижвани с два различни източника – единият е природосъобразен, а другия със стандартното гориво.

 

Съществуват и т. нар. „концептуални коли” – прототипи на транспортните средства от бъдещето. През годините тези машини стават все по-добри, което се очаква да продължи с времето.

 

Видове автомобили

 

Седан

 

Седаните са много разнообразни по размери, започвайки от средно големи до много големи модели. Обикновено имат две редици седалки с достатъчно пространство, което ги прави идеални за цялото семейство. Седаните, особено по-големите модели, са оборудвани с мощен двигател и просторен, спортен интериор. Макар големите им размери да ги правят малко неудобни и трудно маневрени в големия град, те притежават много опции за безопасност. Седаните са едни от най-разпространените автомобили, като дори се категоризират в два вида: луксозни и спортни седани.

 

Хечбек

 

Това са автомобили, които комбинират пространството за пътници с товарното пространство по начин, който дава възможност да вкарате багажа си в автомобила през голяма врата, отваряща се нагоре и даваща достъп до товарното помещение. Този пит коли обикновено са описвани като двуобемна конструкция с три или пет врати, поради наличието на една допълнителна врата, която дава достъп до багажника. По отношение на размери, хечбекът варира от компактна до по-стандартна големина, което е чудесно за градски условия.

 

Спортни автомобили

 

Това е тип коли, който няма нужда от представяне. Тези мощни двуместни автомобили, създадени специално за високо скорости, са популярни сред всички възрастови групи. Техни характерни черти са мощен двигател, бляскава външност, базирана на аеродинамичните закони, невероятна маневреност, ограничено капацитет на пътници и липса на товарно пространство  – последните две характеристики ги прави по-леки и увеличава мощта им. Освен това спортните коли са без съмнение скъпи, но те са предназначени за хора, които не пестят средства за мощност и външност.